Leasing voor grote en kleine bedrijven

Screenshot 2021 01 04 At 1242 45

De voordelen van fietsleasing in jouw bedrijf

Extralegaal voordeel

Het meest gewilde extralegale voordeel in België

Gezondere werknemers

Fittere werknemers betekent 1 à 2 dagen minder ziekteverzuim

Fiscaal voordeel

Zo’n 40% goedkoper dan kopen, zonder extra kosten voor de werkgever

Mobiliteit

Een krachtige toevoeging aan een groen mobiliteitsplan

Perfecte combinatie

Combineer fietsleasing met een leasewagen of een abonnement voor het openbaar vervoer

Hoe werkt het

Hoe werkt fietsleasing voor werkgevers?

Als werkgever kan je ervoor kiezen om fietsleasing aan te bieden op verschillende manieren: kosteloos of met een (gedeeltelijke) bijdrage aan de fiets. Werknemers hebben in alle scenario’s een fiscaal voordeel van rond de 40%. Op een leasefiets betaal je geen Voordeel Alle Aard, omdat je de fiets regelmatig voor woon-werkverkeer gebruikt. Je kan ook een fietsvergoeding uitkeren.

Vind hier de volledige berekening
Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Onderhoud- en verzekeringspakket
Tot €100
Tot €150
Ongelimiteerd
Maandelijkse kosten
- 
Totale besparing
- 

Informatiepakket ontvangen?

Ontvang meteen alle nodige informatie over fietsleasing voor werkgevers.

Whitepaper Nl

Fietsleasing ongeacht de grootte

Ico Happy Green

Jouw noden als bedrijf.

Hoe kunnen we je helpen? Lease a Bike is helemaal uitgerust om je bedrijfsnoden tegemoet te komen. Van een gepersonaliseerd platform tot een state-of-the-art-databeschermingsprogramma.

Ico Bikecarcombi

De juiste match vinden.

We bieden je een reeks diensten aan zonder extra kosten. Van modelcontracten tot advies over bedrijfsrichtlijnen voor je fietsplan. Stel eenvoudig het contract samen en laat het digitaal tekenen door jouw werknemers.

Ico Paperwork

Hulp bij implementatie

Om er zeker van te zijn dat je fietsleasing een succes wordt, zit een implementatieplan met slimme tips en beste voorbeelden van andere bedrijven inbegrepen in onze diensten.

Ico Network

Wij maken het makkelijk

We hebben een landelijk dealernetwerk. Hierdoor is er altijd een lokale dealer in de buurt. Jouw medewerkers kunnen kiezen uit elk type fiets en merk. We helpen ook bij de service en onderhoud van de fiets.

Bedrijven die voor de leasefiets kozen.

Alle bedrijven en werkende individuen in Europa op een leasefiets.

Logo Bayer Svg 1
Ups Logo
Mercedes Logo Svg
Stad Mechelen
Image
Royal Belgian Football Association
Rituals Cosmetics Logo
Reference Johnson Johnson Logo

Wil je een fietseleaseplan voor je bedrijf?

Ik heb nog een vraag
Contacteer ons
Ik wil me registreren
Hoe werkt fietsleasing?

U kunt een fiets ter beschikking stellen aan uw werknemers via loonruil, het zogenoemde 'cafetariaplan'. Via dit cafetariaplan kunnen werknemers ervoor kiezen om bepaalde verloningselementen, zoals een gedeelte van de bonus, het brutosalaris, de 13de maand, enzovoort, in te ruilen voor het verkrijgen van een fiets. De werkgever kan de fiets leasen en ter beschikking stellen van de werknemer.

Hoeveel werk heb ik aan de administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietshandelaar) samenkomen. Zo maken we het leasen van een fiets eenvoudig. De papierwinkel is dus verleden tijd! Met één klik op de knop kan je je werknemer toestemming geven om een fiets te leasen.

Hoe werkt fietsleasing?

U kunt een fiets ter beschikking stellen aan uw werknemers via loonruil, via bijvoorbeeld het zogenoemde 'cafetariaplan'. Via dit cafetariaplan kunnen werknemers ervoor kiezen om bepaalde verloningselementen, zoals een gedeelte van de bonus, het brutosalaris, de 13de maand, enzovoort, in te ruilen voor het verkrijgen van een fiets. De werkgever kan de fiets leasen en ter beschikking stellen van de werknemer.

Geldt er een voordeel van alle aard voor de leasefiets?

Er geldt geen voordeel van alle aard voor de werknemer indien de fiets regelmatig wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer. Er wordt aangeraden om het regelmatig gebruik vast te leggen in een policy en / of een verklaring op eer te vragen aan de werknemer.

Hoe zit het met belastingen en sociale zekerheid voor de werkgever?

Indien de fiets "regelmatig" wordt gebruikt voor woon-werkverkeer is de fiets vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid voor zowel de werknemer als voor de werkgever.  U bespaart dan op de werkgeversbijdragen in de sociale zekerheid. Over het algemeen wordt er uitgegaan van budgetneutraliteit voor de werkgever en wordt deze besparing (over het algemeen komt dit neer op 25%) doorgerekend in de leasekost aan de werknemer.

Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien de werkgever niet het volledige leasebedrag kan of wil betalen, dan kan de werknemer de leasekosten (inclusief onderhoud en verzekeringspakket) betalen met zijn of haar brutosalaris. Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer geniet hij of zij dan van een fiscaal voordeel van minimaal 40% t.o.v. een aankoop. In onze calculator kan je berekenen wat de kosten en besparingen van een leasefiets zijn.

Hoe zit het met de fietsvergoeding?

Met een leasefiets ben je al goed op weg, met een fietsvergoeding erbij helemaal! Als werkgever mag je een onbelaste fietsvergoeding uitkeren van max €0,35 per gefietste kilometer die de werknemer aflegt in het woon-werkverkeer. Er is geen verplichting om een fietsvergoeding te geven; dit staat los van fietsleasing.

Kan de werknemer de leasefiets ook alleen zakelijk gebruiken?

Het is niet mogelijk om een leasefiets alleen zakelijk te gebruiken. Een leasefiets kan ook gebruikt worden, zolang er maar regelmatig mee naar werk wordt gefietst.

Welke fietsen kan je leasen?

Bij Lease a Bike kun je elke fiets uitkiezen vanaf €499, zolang deze maar twee wielen heeft. Dat mag een stevige stadsfiets of snelle elektrische fiets zijn, maar net zo gemakkelijk kiest u voor een mountainbike, koersfiets of zelfs een speed-pedelec. En wel zo fijn; werknemers hebben vrije keuze voor alle merken.

Waar kunnen werknemers terecht voor de aanschaf van een fiets?

Bij Lease a Bike heeft u keuze uit ruim 450 fietshandelaren in heel België. Via Lease a Bike kies je je fiets dus uit bij een fietshandelaar naar keuze. Dit kan uw lokale winkel om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan je bij al deze fietshandelaren terecht. Wil je weten welke fietshandelaren er bij jou in de buurt zitten? Zoek dan eenvoudig via onze dealer locator.

Kunnen er accessoires bij de fiets geleased worden?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden mag bij de fiets geleased worden. Een helm en slot kunnen uiteraard wel mee geleased worden. Kledij en fietscomputers zijn niet toegestaan.

Zijn er kosten voor de werkgever om klant te worden van Lease a Bike?

Aansluiten bij Lease a Bike is kosteloos.

Hoe kan je als werkgever bijdragen aan een fiets?

Lease a Bike biedt drie verschillende scenario’s aan om een leasefiets aan te bieden aan werknemers. 

 1. Werkgever investeert - De werkgever betaalt de volledige leasekosten van de fiets.
 2. Gedeelde investering - Werkgever en werknemer bepalen de verdeling van de kosten. 
 3. Werkgever faciliteert - De werknemer betaalt de volledige leasekosten van de fiets.


Hoe kan een werknemer de leasekosten betalen?

Via een cafetariaplan kan een werknemer ervoor kiezen om verloningselementen waarover ze beschikken te verruilen voor de leasekosten. 

Een aantal voorbeelden van die verloningselementen zijn:

 • 13de maand
 • Brutosalaris
 • Downgrade van de bedrijfswagen
 • Bonus


Kan een contract eerder beëindigd worden?

Nee, het contract heeft altijd een vaste looptijd van 36 maanden.

Wat gebeurt er als een werknemer voortijdig het bedrijf verlaat?

Werkgever (WG) en werknemer (WN) sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst. Lease a Bike levert hiervoor een voorbeeld aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van de WN, zoals dat WN bij (vrijwillige) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de WG altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij WN. Hierbij is het ook mogelijk voor de WN om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen. 

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt LEASE A BIKE drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

 1. WG krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
 2. WG vindt een andere WN die het bestaande leasecontract overneemt;
 3. WG kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten kosteloos en boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.


Wat gebeurt er na 36 maanden?

Wij doen een aanbod aan de werknemer om de fiets voor +- 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is nu nog niet vast te stellen en is afhankelijk van de uiteindelijke staat van de fiets. Indien de werknemer geen interesse heeft in het overnemen van de fiets, dan nemen wij de fiets kosteloos terug. Er zit hier nooit een risico voor de werknemer of werkgever aan.

Wie is eigenaar van de fiets gedurende de leaseperiode?

Gedurende de gehele leaseperiode is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets.

Hoeveel werk heb ik aan de administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietshandelaar) samenkomen. Zo maken we het leasen van een fiets eenvoudig. De papierwinkel is dus verleden tijd! Met één klik op de knop kan je je werknemer toestemming geven om een fiets te leasen.

Hoe gaat de verwerking van de leasecontracten in de salarisadministratie?

Elke maand komen er werknemers bij die een leasecontract aangaan. Om de workload voor jullie tot een minimum te beperken starten alle leasecontracten altijd op de 1e van de maand.

Voorbeeld: een werknemer haalt zijn fiets op de 22e van de maand op, dan start het contract voor de administratie pas op de eerste van de daarop volgende maand. 

Voor een overzicht van alle actieve leasecontracten kunt u maandelijks eenvoudig een export uit ons platform halen met een overzicht van alle werknemers met een leasecontract. In de loonadministratie geeft u aan de hand van de export het volgende op:

 • Startdatum contract 
 • Het maandelijkse leasebedrag - dit is elke maand hetzelfde bedrag voor een periode van 36 maanden
Welke middelen heb ik nodig voor het platform?

De benodigdheden voor het Lease a Bike-platform zijn alleen een computer met een werkende internetverbinding en Google Chrome of Firefox browser.

Stuur ons een bericht