FAQ

Wie ben je

Hoe werkt fietsleasing?

U kunt een fiets ter beschikking stellen aan uw werknemers via loonruil, het zogenoemde 'cafetariaplan'. Via dit cafetariaplan kunnen werknemers ervoor kiezen om bepaalde verloningselementen, zoals een gedeelte van de bonus, het brutosalaris, de 13de maand, enzovoort, in te ruilen voor het verkrijgen van een fiets. De werkgever kan de fiets leasen en ter beschikking stellen van de werknemer.

Hoeveel werk heb ik aan de administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietshandelaar) samenkomen. Zo maken we het leasen van een fiets eenvoudig. De papierwinkel is dus verleden tijd! Met één klik op de knop kan je je werknemer toestemming geven om een fiets te leasen.

Onderwerp

Hoe werkt fietsleasing?

U kunt een fiets ter beschikking stellen aan uw werknemers via loonruil, via bijvoorbeeld het zogenoemde 'cafetariaplan'. Via dit cafetariaplan kunnen werknemers ervoor kiezen om bepaalde verloningselementen, zoals een gedeelte van de bonus, het brutosalaris, de 13de maand, enzovoort, in te ruilen voor het verkrijgen van een fiets. De werkgever kan de fiets leasen en ter beschikking stellen van de werknemer.

Geldt er een voordeel van alle aard voor de leasefiets?

Er geldt geen voordeel van alle aard voor de werknemer indien de fiets regelmatig wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer. Er wordt aangeraden om het regelmatig gebruik vast te leggen in een policy en / of een verklaring op eer te vragen aan de werknemer.

Hoe zit het met belastingen en sociale zekerheid voor de werkgever?

Indien de fiets "regelmatig" wordt gebruikt voor woon-werkverkeer is de fiets vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid voor zowel de werknemer als voor de werkgever.  U bespaart dan op de werkgeversbijdragen in de sociale zekerheid. Over het algemeen wordt er uitgegaan van budgetneutraliteit voor de werkgever en wordt deze besparing (over het algemeen komt dit neer op 25%) doorgerekend in de leasekost aan de werknemer.

Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien de werkgever niet het volledige leasebedrag kan of wil betalen, dan kan de werknemer de leasekosten (inclusief onderhoud en verzekeringspakket) betalen met zijn of haar brutosalaris. Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer geniet hij of zij dan van een fiscaal voordeel van minimaal 40% t.o.v. een aankoop. In onze calculator kan je berekenen wat de kosten en besparingen van een leasefiets zijn.

Hoe zit het met de fietsvergoeding?

Met een leasefiets ben je al goed op weg, met een fietsvergoeding erbij helemaal! Als werkgever mag je een onbelaste fietsvergoeding uitkeren van max €0,35 per gefietste kilometer die de werknemer aflegt in het woon-werkverkeer. Er is geen verplichting om een fietsvergoeding te geven; dit staat los van fietsleasing.

Kan de werknemer de leasefiets ook alleen zakelijk gebruiken?

Het is niet mogelijk om een leasefiets alleen zakelijk te gebruiken. Een leasefiets kan ook gebruikt worden, zolang er maar regelmatig mee naar werk wordt gefietst.

Welke fietsen kan je leasen?

Bij Lease a Bike kun je elke fiets uitkiezen vanaf €499, zolang deze maar twee wielen heeft. Dat mag een stevige stadsfiets of snelle elektrische fiets zijn, maar net zo gemakkelijk kiest u voor een mountainbike, koersfiets of zelfs een speed-pedelec. En wel zo fijn; werknemers hebben vrije keuze voor alle merken.

Waar kunnen werknemers terecht voor de aanschaf van een fiets?

Bij Lease a Bike heeft u keuze uit ruim 450 fietshandelaren in heel België. Via Lease a Bike kies je je fiets dus uit bij een fietshandelaar naar keuze. Dit kan uw lokale winkel om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan je bij al deze fietshandelaren terecht. Wil je weten welke fietshandelaren er bij jou in de buurt zitten? Zoek dan eenvoudig via onze dealer locator.

Kunnen er accessoires bij de fiets geleased worden?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden mag bij de fiets geleased worden. Een helm en slot kunnen uiteraard wel mee geleased worden. Kledij en fietscomputers zijn niet toegestaan.

Zijn er kosten voor de werkgever om klant te worden van Lease a Bike?

Aansluiten bij Lease a Bike is kosteloos.

Hoe kan je als werkgever bijdragen aan een fiets?

Lease a Bike biedt drie verschillende scenario’s aan om een leasefiets aan te bieden aan werknemers. 

 1. Werkgever investeert - De werkgever betaalt de volledige leasekosten van de fiets.
 2. Gedeelde investering - Werkgever en werknemer bepalen de verdeling van de kosten. 
 3. Werkgever faciliteert - De werknemer betaalt de volledige leasekosten van de fiets.


Hoe kan een werknemer de leasekosten betalen?

Via een cafetariaplan kan een werknemer ervoor kiezen om verloningselementen waarover ze beschikken te verruilen voor de leasekosten. 

Een aantal voorbeelden van die verloningselementen zijn:

 • 13de maand
 • Brutosalaris
 • Downgrade van de bedrijfswagen
 • Bonus


Kan een contract eerder beëindigd worden?

Nee, het contract heeft altijd een vaste looptijd van 36 maanden.

Wat gebeurt er als een werknemer voortijdig het bedrijf verlaat?

Werkgever (WG) en werknemer (WN) sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst. Lease a Bike levert hiervoor een voorbeeld aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van de WN, zoals dat WN bij (vrijwillige) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de WG altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij WN. Hierbij is het ook mogelijk voor de WN om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen. 

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt LEASE A BIKE drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

 1. WG krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
 2. WG vindt een andere WN die het bestaande leasecontract overneemt;
 3. WG kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten kosteloos en boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.


Wat gebeurt er na 36 maanden?

Wij doen een aanbod aan de werknemer om de fiets voor +- 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is nu nog niet vast te stellen en is afhankelijk van de uiteindelijke staat van de fiets. Indien de werknemer geen interesse heeft in het overnemen van de fiets, dan nemen wij de fiets kosteloos terug. Er zit hier nooit een risico voor de werknemer of werkgever aan.

Wie is eigenaar van de fiets gedurende de leaseperiode?

Gedurende de gehele leaseperiode is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets.

Hoeveel werk heb ik aan de administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietshandelaar) samenkomen. Zo maken we het leasen van een fiets eenvoudig. De papierwinkel is dus verleden tijd! Met één klik op de knop kan je je werknemer toestemming geven om een fiets te leasen.

Hoe gaat de verwerking van de leasecontracten in de salarisadministratie?

Elke maand komen er werknemers bij die een leasecontract aangaan. Om de workload voor jullie tot een minimum te beperken starten alle leasecontracten altijd op de 1e van de maand.

Voorbeeld: een werknemer haalt zijn fiets op de 22e van de maand op, dan start het contract voor de administratie pas op de eerste van de daarop volgende maand. 

Voor een overzicht van alle actieve leasecontracten kunt u maandelijks eenvoudig een export uit ons platform halen met een overzicht van alle werknemers met een leasecontract. In de loonadministratie geeft u aan de hand van de export het volgende op:

 • Startdatum contract 
 • Het maandelijkse leasebedrag - dit is elke maand hetzelfde bedrag voor een periode van 36 maanden
Welke middelen heb ik nodig voor het platform?

De benodigdheden voor het Lease a Bike-platform zijn alleen een computer met een werkende internetverbinding en Google Chrome of Firefox browser.

Kom ik als zelfstandige ook in aanmerking voor een leasefiets?

Ja, ook voor een zelfstandige is het aantrekkelijk om een fiets te leasen. In principe gelden hiervoor dezelfde regels als voor werkgevers & werknemers (beide in één). Het is dus mogelijk de fiets op naam van het bedrijf aan jezelf te verlonen en op deze manier van het fiscale voordeel genieten.

Onderwerp

Betaal je als zelfstandige voordeel alle aard?

Voor een leasefiets betaal je geen voordeel alle aard indien deze “regelmatig” wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.

Wat zijn de fiscale voordelen voor een zelfstandige t.o.v. de aankoop van een fiets?

Het maandelijkse leasebedrag zijn zakelijke kosten. Dit zorgt uiteindelijk voor een belastingvoordeel door de verlaging van de winst. De voordelen van leasen zit het voornamelijk in het feit dat de uitgaande geldstroom relatief klein is. De prijs van een gemiddelde e-bike ligt tegenwoordig al rond de €3000,-. Door leasing hoef je niet het gehele bedrag ineens te betalen, maar betaal je slechts een klein bedrag per maand. Dit zorgt ervoor dat je meer budget overhoudt om te investeren in andere zaken.

Heb ik naast mijn leasefiets nog recht op een onbelaste fietsvergoeding?

De onbelaste fietsvergoeding kan gecombineerd worden met een leasefiets. Deze is maximaal 0,35 per kilometer.

Zijn er kosten voor een zelfstandige om klant te worden van Lease a Bike?

Aansluiten bij Lease a Bike is kosteloos.

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering & onderhoud?

Alle contracten die via Lease a Bike worden afgesloten zijn standaard voorzien van allrisk verzekering (zonder franchise) en 24/7 pechhulp voor onderweg.

Tevens heeft de werknemer de keuze uit drie onderhoudspakketten:

 1. Basis - Dekt tot €100 aan reparaties en onderhoud per jaar 
 2. Standaard - Dekt tot €150 aan reparaties en onderhoud per jaar 
 3. Premium - Dekt alle reparaties en onderhoud zonder limiet 

Speedpedelecpakket - Dekt tot €300 aan reparaties en onderhoud per jaarKunnen er accessoires bij de fiets geleased worden?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden mag bij de fiets geleased worden. Een helm en slot kunnen uiteraard wel mee geleased worden. Kledij en fietscomputers zijn niet toegestaan.

Wat gebeurt er na 36 maanden?

Wij doen jou een aanbod om de fiets voor +- 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is nu nog niet vast te stellen en is afhankelijk van de uiteindelijke staat van de fiets. Indien je geen interesse hebt in het overnemen van de fiets, dan nemen wij de fiets kosteloos terug. Er zit hier nooit een risico voor jou aan.

Wie is eigenaar van de fiets gedurende de leaseperiode?

Gedurende de gehele leaseperiode is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets.

Welke middelen heb ik nodig voor het platform?

De benodigdheden voor het Lease a Bike-platform zijn alleen een computer met een werkende internetverbinding en Google Chrome of Firefox browser.

Hoeveel werk heb ik aan de administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (zelfstandige, fietshandelaar en leasemaatschappij) samenkomen. Zo maken we het leasen van een fiets eenvoudig. De papierwinkel is dus verleden tijd! Met één klik op de knop kan je een fiets leasen.

Hoe werkt fietsleasing?

Jouw werkgever kan jou een fiets ter beschikking stellen via loonruil, het zogenoemde 'cafetariaplan'. Via dit cafetariaplan kunnen jij en je werkgever ervoor kiezen om bepaalde verloningselementen, zoals een gedeelte van de bonus, het brutosalaris, de 13de maand, enzovoort, inruilen voor het verkrijgen van een fiets.

Welke fietsen kan je leasen?

Bij Lease a Bike kan je elke fiets uitkiezen vanaf €499, zolang deze maar twee wielen heeft. Dat mag een stevige stadsfiets of snelle elektrische fiets zijn, maar net zo gemakkelijk kies je voor een mountainbike, koersfiets of zelfs een speed-pedelec. En wel zo leuk: je hebt vrije keuze uit alle merken.

Onderwerp

Geldt er een voordeel van alle aard voor de leasefiets?

Er geldt geen voordeel van alle aard indien de fiets regelmatig wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer.

Hoe zit het met belastingen en sociale zekerheid?

Indien de fiets "regelmatig" wordt gebruikt voor woon-werkverkeer is de fiets vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid voor zowel de werknemer als voor de werkgever.

Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien je werkgever niet het volledige leasebedrag kan of wil betalen, dan kan je als werknemer de leasekosten (inclusief onderhoud en verzekeringspakket) betalen met bijvoorbeeld jouw brutosalaris. Afhankelijk van jouw belastingschaal heb je dan van een fiscaal voordeel van minimaal 40% t.o.v. een aankoop. In onze calculator kan je berekenen wat de kosten en besparingen van een leasefiets zijn.

Ben ik de eigenaar van de fiets gedurende de leaseperiode?

Nee, gedurende de gehele leaseperiode is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets. Na het einde van de looptijd (36 maanden) kun je de fiets wel voordelig overnemen en wordt hij helemaal de jouwe.

Hoe zit het met de fietsvergoeding?

Jouw werkgever mag jou een onbelaste fietsvergoeding van max €0,35 geven per gefietste kilometer die jij aflegt in het woon-werkverkeer. Fietsleasing en een fietsvergoeding staan los van elkaar, dus je werkgever is niet verplicht om ze te combineren.

Hoe kan ik betalen voor de leasefiets?

Via een cafetariaplan kan je ervoor kiezen om (een deel van) het leasebedrag betalen door zelf vrijwillig tijdelijk verloningselementen uit te ruilen.

Een aantal voorbeelden van die verloningselementen zijn:

 • 13de maand
 • Brutosalaris
 • Downgrade van de bedrijfswagen
 • Bonus


Waar kan ik terecht voor de aanschaf van een fiets?

Bij Lease a Bike heb je keuze uit ruim 450 fietshandelaren door het gehele land. Je kiest je fiets dus uit bij een fietshandelaar naar keuze. Dit kan de lokale winkel om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan je bij al deze fietshandelaren terecht. Wil je weten welke fietshandelaar bij jou in de buurt zit? Zoek dan eenvoudig via onze dealer locator.

Kan ik zelf bijbetalen voor een leasefiets?

Nee, vanuit de werkgever heb je een maximaal bedrag toegewezen. Dit is het budget waarbinnen jij een fiets moet kiezen. Wil je een duurdere fiets, dan kan je je werkgever vragen om het budget te verhogen.

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering & onderhoud?

Alle contracten die via Lease a Bike worden afgesloten zijn standaard voorzien van allrisk verzekering (geen franchise) en 24/7 pechhulp voor onderweg.

Je hebt de keuze uit drie onderhoudspakketten:

1. Basis - Dekt tot €100 aan reparaties en onderhoud per jaar 

2. Standaard - Dekt tot €150 aan reparaties en onderhoud per jaar 

3. Premium - Dekt alle reparaties en onderhoud zonder limiet 

Speed pedelec pakket - Dekt tot €300 aan reparaties en onderhoud per jaarKan je accessoires bij je fiets leasen?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden mag je mee leasen. Een helm en slot kan je sowieso nemen. Kledij, fietscomputers, drinkbussen en andere losse accessoires kan je niet mee leasen.

Wat gebeurt er als het leasecontract na 36 maanden eindigt?

Lease a Bike doet je aan het einde van de looptijd een aanbod om de fiets voor ongeveer 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is op voorhand niet vast te stellen want dat is afhankelijk van de uiteindelijke staat van je fiets. Indien je geen interesse hebt in het overnemen van de fiets, dan neemt Lease a Bike de fiets kosteloos terug. Er zit hier dus nooit een risico voor je aan verbonden.

Wat zijn de kosten voor een werknemer bij Lease a Bike?

Met een beetje geluk neemt jouw werkgever de maandelijkse leasekosten van je fiets inclusief service en onderhoud voor zijn rekening. Maar het kan ook voorkomen dat hij maar een deel of helemaal niets betaalt. Dat is jammer, maar zeker geen reden om niet voor een leasefiets te kiezen. Ten opzichte van een privé-aanschaf van een nieuwe fiets ben je met een leasefiets namelijk maximaal 40% goedkoper uit. Dat komt doordat je je brutosalaris kan uitruilen voor de leasefiets en daarom een fiscaal voordeel hebt. Je kan je kosten en besparingen alvast berekenen via onze calculator.

Welke middelen heb ik nodig voor het platform?

De benodigdheden voor het Lease a Bike platform zijn alleen een computer / smartphone met een werkende internetverbinding en Google Chrome of Firefox browser.

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik doen?

Doe dan eerst aangifte bij de politie. Belangrijk is dat je de twee originele sleutels hebt en dat het framenummer op het proces verbaal vermeld wordt. Via ons platform kan je jouw framenummer vinden. Ga vervolgens naar een Lease a Bike-fietsenwinkel en vul samen het diefstalformulier in dat je fietshandelaar via ons heeft ontvangen. Je krijgt dan snel een vervangfiets voor maximaal 7 dagen. De fietshandelaar zal een nieuwe fiets voor jou regelen terwijl je huidige contract door blijft lopen. Bij diefstal heb je gelukkig geen eigen risico.

Ik heb schade aan mijn fiets, wat moet ik doen?

Als je schade aan je fiets hebt ga je zo snel mogelijk naar jouw Lease a Bike-fietshandelaar en vul je samen het schadeformulier in. Wanneer de fietshandelaar de schade niet direct kan repareren, heb je recht op een vervangfiets voor maximaal 7 dagen (let op, alleen als je een e-bike of speedpedelec leaset). Er is geen eigen risico op schadegevallen.

Ik heb pech onderweg, wat moet ik doen?

Geen probleem! Wij werken samen met de VAB en pechhulp zit inbegrepen in je contract. Je kan contact opnemen met de VAB via +32 3 253 62 55, geef je Lease a Bike contract nummer door en zij zullen jou zo spoedig mogelijk helpen.

Hoe word ik een Lease a Bike-fietshandelaar?

Wat leuk dat je je wilt aanmelden bij LEASE A BIKE! Door het aanmeldformulier op de website in te vullen ontvangen wij alle gegevens en gaan wij voor jou aan de slag. Wanneer wij alles hebben verwerkt, ontvang jij in je mailbox een bericht om je account te bevestigen en dan ben je ready to go!

Hoe log ik in op jullie platform?

Je kunt inloggen op twee manieren:

 1. De website: https://portal.mobility-services.bike
 2. Rechtsboven op deze pagina vind je de inlogknop.

LET OP: de eerste keer log je in via de activatie link in de e-mail. Mocht dit niet lukken, dan zat er teveel tijd tussen het aanmaken van je account en jouw activatie (veiligheid voorop!). Indien dit gebeurt, kun je eenvoudig een nieuwe link krijgen door naar: https://portal.mobility-services.bike en te klikken op wachtwoord vergeten. Vul je e-mailadres in en je krijgt een nieuwe link. 

Tip: geef onze inlogpagina een sterretje in je browser zodat je dit snel terugvindt en je nieuwe klanten snel kan helpen met het vinden van hun fiets!Onderwerp

Hoe word ik een Lease a Bike-fietshandelaar?

Wat leuk dat je je wilt aanmelden bij Lease a Bike! Door het aanmeldformulier op de website in te vullen ontvangen wij alle gegevens en gaan wij voor jou aan de slag. Wanneer wij alles hebben verwerkt, ontvang jij in je mailbox een bericht om je account te bevestigen en dan ben je ready to go!

Zijn er aanmeld- of abonnementskosten verbonden aan Lease a Bike?

Nee, je sluit je gratis aan en betaalt niet voor het gebruik van ons platform.

Klopt het dat er een maximumbedrag geldt bij een klant?

Ja, de werkgever bepaalt per werknemer het maximum budget voor de fiets. Wat het precieze bedrag is, zie je direct nadat je de bestelcode van de werknemer ingevoerd hebt bij aanmaken contract. Het is belangrijk dat zowel de werknemer als de fietshandelaar zich aan deze richtlijnen houdt. We vragen je ook om dit te bevestigen door onderaan de pagina een vakje aan te vinken waarmee je dit bevestigt.

Kan de klant zelf bijleggen aan de fiets?

Nee, vanuit de werkgever heeft de klant of werknemer een maximaal bedrag toegewezen, hier moeten we ons aan houden. Indien de werknemer een duurdere fiets wil, kan hij dit aangeven bij zijn werkgever die het budget kan verhogen.

Kan een klant ook accessoires bij de fiets leasen?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden mag mee geleased worden. Een helm en slot mogen sowieso. Kledij, fietscomputers, drinkbussen en andere losse accessoires mogen niet.

Let op: nadat het leasecontract rond is, kunnen er geen accessoires meer worden toegevoegd.

Moet ik de klant ook in mijn eigen systeem opslaan?

Ja, wij adviseren om dit altijd te doen. Indien een fiets besteld moet worden, is het goed om de naam, adres, woonplaats en telefoongegevens van de klant op te slaan, zodat je de klant op de hoogte kan brengen dat de fiets binnen is.

Verkoopt Lease a Bike elk merk en elke soort fiets?

Ja, wij verkopen alle merken. De nieuwe regeling geldt voor alle soorten fietsen: van e-bike tot koersfiets en van mountainbike tot speedpedelec. Ook een plooifiets is van de partij.

Wat moet ik doen als een klant in de winkel zich wil aansluiten bij Lease a Bike?

Het is van belang dat de klant eerst checkt of zijn/haar bedrijf al aangesloten is bij Lease a Bike. Indien dit niet het geval is, kan hij/zij het beste bij de HR-manager aankaarten dat ze graag een leasefiets wil. De HR-manager kan vervolgens contact met ons opnemen. Alternatief is dat de klant direct contact met ons opneemt, wij zullen vervolgens contact opnemen met het bedrijf.

Tip: Geef de klant altijd een Lease a Bike-flyer mee.

Hoe kan je klanten aanbrengen voor Lease a Bike?

Als fietshandelaar kan je klanten bij ons aanbrengen, op voorwaarde dat je deel uitmaakt van ons netwerk en onze training hiervoor gevolgd hebt.

Over welk bedrag wordt de commissie afgedragen?

Dit is het totaalbedrag van de fiets inclusief accessoires.

Moet ik een contract ondertekenen om Lease a Bike-fietshandelaar te worden?

Ja! Nadat je je hebt aangemeld via ons aanmeldformulier op de website maken wij een account voor je aan. Zodra dit is aangemaakt, ontvang je een mail om je account te bevestigen.

Hoe werkt het met service & onderhoud?

Voor service & onderhoud kan je terecht bij het onderhouds portal van Lease a Bike. Je vindt een link naar het onderhouds portal in het Lease a Bike portal. Hier kun je jouw onderhoud en reparaties claimen.

Wat zijn de stappen die ik moet nemen wanneer een klant met schade komt?

Bij schade komt een werknemer bij jou in de winkel. Je kan dan het online schade- en/of diefstalformulier invullen die op ons platform staat.

Wat moet ik doen wanneer een Lease a Bike-fiets gestolen werd?

De klant doet aangifte bij de politie en jij mag dit melden via het online schade- en/of diefstalformulier dat op ons platform staat. Lease a Bike is het aanspreekpunt en stuurt het formulier door naar de betreffende verzekeraar en die keert het geld uit.

Wat kan ik claimen bij het onderhoudsplatform?

Bij het onderhoudsplatform kan service en onderhoud geclaimd worden. Garantie claim je bij het merk zelf. Dit verloopt via de normale kanalen welke bekend zijn bij jouw dealer. Schade en diefstal dient via het Lease a Bike schade- en/of diefstalformulier ingevuld te worden.

Hoe zit het met de garantieclaims?

Garantie claim je bij het merk zelf, via de normale kanalen bekend bij de dealer.

 • Voor service- en onderhoudsclaims kun je bij Lease a Bike terecht;
 • voor schadeclaims kun je bij Lease a Bike terecht;
 • voor garantieclaims kun je bij de fabrikant terecht.
Zit er pechhulp bij het Lease a Bike-leasecontract?

Elk abonnement is inclusief pechhulp indien de werknemers onderweg vast komt te zitten.

Hoe werkt het onderhoudsplatform met mijn huidige kassasysteem?

Het onderhoudsplatform sluit verschillende kassaregistratiesystemen aan op het platform. Check onderstaande lijst of jouw kassaregistratiesysteem erbij zit:

Is jouw kassaregistratiesysteem nog niet gekoppeld? Neem dan contact op met de helpdesks van respectievelijk Cyclesoftware, Wilmar, Vendit of Adsoft. Hier zijn jouw gebruikersnaam én wachtwoord voor nodig (zie mails van Ubench).

Wat als ik geen kassaregistratiesysteem heb?

Die hoef je zelf niet perse te hebben, je kan ook direct in het Lease a  Bike-onderhoudsplatform werken. Een werkende internetverbinding is wel een vereiste.

Wat moet ik doen als inloggen op het onderhoudsplatform niet lukt?

Neem contact op met +32 2 808 51 84 en kies optie 2 als je vragen hebt over het inloggen, de inhoud of budget van het servicepakket of wanneer je een aanvraag wilt doen via het platform en hierbij hulp nodig hebt.

Wat gebeurt er als het budget van het service- & onderhoudspakket wordt overschreden?

In dit geval krijg je een deel van Lease a Bike vergoed. De overschrijding van het jaarlijkse budget moet je rechtstreeks aan de werknemer factureren.

Hoe start ik een aanvraag in het onderhoudsplatform?

Nadat je bent ingelogd zie je 6 tegels. Klik op de eerste tegel: "Nieuwe aanvraag". Vul hierna het framenummer of het contractnummer van de klant in. Mocht je aanvraag tussentijds onderbroken worden, dan staat er per tegel rechtsonderin een nummer waar je de aanvraag weer op kan pakken. Vervolgens kan je de rest van de tegels doorlopen.

Hoe weet ik welk Service en Onderhoudspakket de klant heeft?

Het gekozen Service en Onderhoudspakket is gelinkt aan het framenummer. Het framenummer is terug te vinden in het LEASE A BIKE platform. De opties zijn: Basis (tot €100 / jaar), Standaard (tot €150 / jaar), Speed-pedelec (tot €300 / jaar) en het Premium pakket (geen limiet).

Hoe rond ik mijn aanvraag af?

Je aanvraag zal beschikbaar zijn bij de tegel "Aanvraag goedgekeurd". Rond hier het proces af door de juiste datums in te voeren en vervolgens de factuur op te maken met je eigen referentie (factuurnummer). Verzend deze en sla de PDF die gecreëerd wordt in het platform op voor je interne administratie. Hierna wordt de factuur automatisch naar ons verzonden en aan tenslotte jou uitbetaald.

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je via de login-pagina op “wachtwoord vergeten” klikken. Vul je e-mailadres in en je ontvangt via de mail een link om een nieuwe wachtwoord aan te maken.

Welke hardware/software-eisen heeft het Lease a Bike-platform?

Alles wat je nodig hebt om het Lease a Bike-platform te bereiken is een computer, internetverbinding en een browser (Google Chrome of Firefox).

Hoe wordt de gegevensbescherming gegarandeerd op het Lease a Bike-platform?

Ons platform voldoet aan alle richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en wordt continue op veiligheid getest.

Wat zijn de stappen bij een nieuwe klant?

Neem de volgende stappen bij een nieuwe klant: 

Stap 1 - Inloggen

Wanneer een klant komt voor een nieuwe leasefiets is het belangrijk om altijd eerst in te loggen via: https://portal.mobility-services.bike.

Stap 2 - Klant aankomst

De klant komt binnen met een mail met informatie voor het leasen van een fiets: 

 • Bestelcode 
 • Richtlijnen fietsleasing 

Stap 3 - Nieuw contract

a) In het platform zie je links in het menu “Contracten”. Daar zie je een overzicht van de contracten. Klik op “nieuw contract’’ en vul de bestelcode van de klant in. 

b) Ga akkoord met de richtlijnen na het invoeren van de code. 

Stap 4 - Afhandeling

a) Vul de uitgekozen fiets en het service & verzekeringspakket in. 

b) De klant ontvangt en bevestigt de overdrachtsovereenkomst en ontvangt een pincode. Vul de pincode, het serienummer en accountnummer in en check zijn/haar ID.

Klaar! 

Wat heb ik nodig om een nieuwe klant aan te melden op het platform?

Je kan pas een contract aanmaken wanneer een klant (werknemer van een bedrijf) zijn of haar bestelcode ontvangen heeft. De werknemer ontvangt deze code pas nadat zijn of haar bedrijf een contract met Lease a Bike heeft gesloten.

Ik kan het artikelnummer of merk niet selecteren tijdens de aanvraag?

Het kan dat het artikel of het merk niet in de selectie staat, dan kan er een andere fabrikant worden geselecteerd. Van groot belang is dat de exacte beschrijving van het model en artikelnummer worden genoteerd. Deze zorgen er namelijk voor dat de fiets bij diefstal tegen nieuwwaarde is verzekerd. De bedragen kunnen worden ingevoerd zonder scheidingstekens voor duizendtallen.

Hoe log ik in?

Dit kan via de website of rechtsboven op deze pagina, waar u de inlogknop vindt. Let er wel op dat u de eerste keer inlogt via de activatielink in de e-mail. Als dit niet werkte, zat er waarschijnlijk te veel tijd tussen het aanmaken van uw account en uw activatie (veiligheid voor alles!). Als dit gebeurt, kunt u gemakkelijk een nieuwe link krijgen door naar deze link te gaan en te klikken op 'wachtwoord vergeten'. Voer uw e-mailadres in en u ontvangt een nieuwe link.

Tip: geef onze login pagina een sterretje in je browser zodat je hem snel kan terugvinden en je nieuwe klanten kan helpen hun droomfiets te vinden!

Mijn vraag stond er niet tussen.