Untitled Design 2
Terug naar overzicht

Wat is een fietsvergoeding?

Mobiliteit
15 March 2024
2 Minuten

Wat is een fietsvergoeding?

Verplaats jij je van woonplaats naar het werk geheel of gedeeltelijk met de fiets? Dan kan je misschien van jouw werkgever een fietsvergoeding krijgen, maar wat is dat juist?

Een fietsvergoeding is een kilometervergoeding die je van jouw werkgever ontvangt als je de verplaatsingen tussen jouw woonplaats en plaats van tewerkstelling geheel of gedeeltelijk met de fiets aflegt. Als je bijvoorbeeld een deel van het traject tussen jouw woonplaats en plaats van tewerkstelling aflegt met de fiets en een deel met het openbaar vervoer, kan je voor het deel dat je met de fiets aflegde een fietsvergoeding krijgen. Met deze fietsvergoeding wil men het gebruik van de fiets voor woon-werkverplaatsingen stimuleren.

Heb ik recht op een fietsvergoeding?

Werkgevers kunnen een vergoeding uitbetalen aan werknemers die geheel of een deel van hun woon- werkverkeer met de fiets afleggen. Werkgevers in de private sector zijn verplicht om een fietsvergoeding toe te kennen. Als werknemer heb je dan wel recht op je fietsvergoeding.

Welke soorten fietsen gelden?

De toekenning van een fietsvergoeding is niet gekoppeld aan het type fiets. Het maakt niet uit of het gaat om een racefiets, hybride fiets, elektrische fiets, mountainbike, enzovoort. De enige voorwaarde om in aanmerking te komen voor een fietsvergoeding is het effectieve gebruik ervan voor woon-werkverplaatsing. Via Lease a Bike heb je de mogelijkheid om te kiezen uit elk type merk of fiets.

Hoeveel krijg ik vergoed?

De werkgever mag zelf het bedrag van de fietsvergoeding bepalen. Hij kan ook een maximumbedrag opleggen of bepalen dat de vergoeding enkel voor de heen- of terugreis geldt.

De maximale fietsvergoeding is in 2024 opgetrokken tot 0,35 euro per kilometer. De fietsvergoeding wordt berekend op basis van per afgelegde kilometer. De fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding ligt vandaag op 0,35 euro per kilometer met een maximale limiet van 3.500 euro.

De fietsvergoeding moedigt werknemers aan om te kiezen voor de fiets in hun woon-werkverkeer. Het biedt niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan een gezondere levensstijl en een duurzamer milieu. Dus, laat de fiets jouw partner zijn in jouw dagelijkse reizen en ervaar de positieve impact ervan op jou en de wereld om ons heen.

Wil jij berekenen hoeveel je fietsvergoeding kan bedragen? Maak dan gebruik van onze handige simulator: https://www.lease-a-bike.be/fietsvergoeding-calculator