Pexels Tuur Tisseghem 730130
Terug naar overzicht

Fiets de winter veilig door met deze 5 tips van een fietshandelaar

30 November 2021

De winter staat weer voor de deur. Tussen al het shoppen voor kerstcadeaus en nieuwjaarsplannen maken door, ben je misschien wel van plan om te fietsen. Hoe doe je dat op een veilige manier én zonder je fiets stuk te maken? Fietshandelaar Danny Huyghe van Bike Planet Sport in Mechelen deelt zijn gouden tips.

1. Ga preventief op onderhoud

“Helaas komen mensen in de winter vaak te laat op preventief onderhoud. Sommige kettingen en tandwielen zijn daardoor niet meer te redden en moeten vervangen worden”, zegt Danny. Laat je fiets dus op tijd klaarstomen voor de wintermaanden en neem hem mee naar de fietsenwinkel voor onderhoud.

Bike Planet Sport werkt met een specifiek winteronderhoud: “We schenken daar extra aandacht aan de banden, remmen, verlichting en aandrijving. We informeren de klant ook hoe hij zelf zijn fiets op punt kan houden.

2. Spoel het strooizout van je fiets

Pas op als de wegen bestrooid zijn. De kans dat je uitglijdt is dan wel een stuk kleiner, maar de combinatie van pekel met regenwater kan je fiets schaden. Wat doe je dan het best na een fietstocht? “Vul een emmer met warm water en spoel daarmee de aandrijving (ketting en tandwielen), de remklauwen en de schijven af”, vertelt Danny.


3. Bescherm je ketting tegen strooizout

Nadat je het strooizout hebt weggespoeld, bescherm je je ketting het best tegen het strooizout dat je tijdens je volgende fietstocht zult tegenkomen. Wet lube (een soort kettingsmeermiddel voor extreme weersomstandigheden) is daarvoor de beste oplossing, zegt Danny. “Smeer je ketting in en hij is beschermd tegen de komende pekel.”

4. Maak je zichtbaar

De dagen worden korter en jij bent op je fiets misschien iets minder zichtbaar. Danny beveelt in de eerste plaats goed werkende verlichting aan, maar verder kun je ook bij de fietsenwinkel terecht om je te laten opmerken. “Het aanbod is vaak zeer uitgebreid, gaande van zichtbare kledij tot bijvoorbeeld extra verlichting in je fietshelm.”

5. Pas je rijstijl aan

“Ongevallen gebeuren regelmatig. De gladheid naast kanaalwegen wordt niet goed behandeld en dat onderschat fietsend Vlaanderen nog te veel”, zegt Danny, die die fietsen daarna repareert.

Tot slot pas je volgens Danny je rijstijl ook beter aan tijdens de winter: “Stel je extra defensief op tijdens je rit.”


Wist je dat je met een leasefiets van Lease a Bike een onderhouds- en verzekeringspakket krijgt? Je fiets is dan standaard verzekerd tegen schade en diefstal én je krijgt een jaarlijks budget om onderhoud te laten uitvoeren. Jouw fiets in topvorm houden is zo een fluitje van een cent.