Stihl Lab Foto 1
Terug naar overzicht

STIHL stimuleert fietsen meer dan ooit

1 September 2020
2 Minuten

Zorgen voor het personeel en hun welzijn, dat zit er bij STIHL ingebakken. Daarom besloten ze hun werknemers aan te sporen om met de fiets naar het werk te komen. Hiervoor gaf het bedrijf al een fietsvergoeding, maar enkele maanden geleden gingen ze een stap verder en kozen ze ervoor om ook bedrijfsfietsen aan te bieden. En dit wordt enthousiast onthaald, zo vertelt Joeri Welslau, afgevaardigd bestuurder bij ANDREAS STIHL NV.

Een mooie weg naar meer fietsen


Bij STIHL legden ze een mooie weg af naar een beleid dat fietsen stimuleert. “Tot vorig jaar was er niet echt een mobiliteitsbeleid, maar voor de collega’s die naar het werk fietsten, was er uiteraard wel al een kilometervergoeding”, vertelt Joeri. Maar het bedrijf wilde nog een stap verder gaan en de werknemers een mooie extra op hun loon bieden. Fietsleasing sprong hierbij in het oog, want fietsen bevordert de gezondheid. “We zijn een mensgericht bedrijf, dus wilden we voor een initiatief gaan dat de gezondheid en welzijn van onze medewerkers ondersteunt. Fietsleasing leek het meest geschikt voor ons jong en dynamisch team.” Daarnaast is een leasefiets fiscaal heel voordelig. Werknemers betalen de leasekosten via hun brutoloon, waardoor de werkgever automatisch een steentje bijdraagt. Ook dat speelde mee in de keuze voor fietsleasing, zegt Joeri: “Niet alleen is fietsen gunstig voor de gezondheid, maar via leasing krijgen de werknemers een groot voordeel op financieel vlak.”

STIHL ging op zoek naar een goede partner om fietsleasing aan te bieden en kwam zo terecht bij Lease a Bike. De kant-en-klare calculator en het volledig digitale platform waren een grote troef, net als de keuzemogelijkheid voor de werknemers: “We zochten een partij die een onbeperkt assortiment aan merken en types kon aanbieden via een uitgebreid dealernetwerk. Enkele lokaal aangesloten fietshandelaars gaven ons al een positieve eerste indruk over hun samenwerking met Lease a Bike.” De expertise die Lease a Bike al opbouwde in Duitsland en Nederland, gaf Joeri het nodige vertrouwen om de stap te zetten.


Een groener mobiliteitsbeleid

Daarnaast wil het bedrijf zich ook sterk maken voor een milieubewust beleid. De fiets is een bijzonder duurzaam vervoersmiddel, wat het eens zo aantrekkelijk maakt: “Een initiatief dat zowel bijdraagt aan de gezondheid als een milieubewuster mobiliteitsbeleid, wordt meteen gewaardeerd.” Een duurzamer beleid moet niet moeilijk zijn, zo blijkt uit Joeri’s ervaring: “We zochten een partij die ons optimaal kon ontzorgen en die vonden we in Lease a Bike. Het platform vult de verwachtingen voorlopig helemaal in: als beheerder kan je in enkele klikken werknemers laten registreren en lopende contracten bekijken. Ook voor gebruikers is het heel toegankelijk merken we, want we krijgen amper vragen of opmerkingen van onze werknemers!” Dat die werknemers helemaal te vinden zijn voor de fiets, dat mag duidelijk zijn: 2 maanden na het begin van de samenwerking zit al bijna 30% van deze medewerkers op de leasefiets. “Dit overstijgt onze verwachting en bevestigt het succes”, stelt Joeri tevreden.

Bij STIHL hebben ze de smaak helemaal te pakken. Naast de reeds bestaande kilometervergoeding breiden ze nu ook de fietsenstalling uit en voorzien ze een plaats waar iedereen zich kan opfrissen en omkleden. Zo wordt naar het werk fietsen aantrekkelijker dan ooit. Joeri ziet de toekomst dan ook rooskleurig in: “We hebben een zeer fijne opstart ervaren en hopen nu even moeiteloos verder te kunnen fietsen!”