Esprit Blackmat 1
Terug naar overzicht

Met z'n allen meer en beter fietsen

1 Minuten

Fietsen werd de afgelopen maanden een leuke manier om toch buiten te komen op een relatief veilige manier. Volgens Duitse experts is fietsen zelfs ideaal wanneer er virussen ronddwalen, omdat de kans op besmetting kleiner is en het je longen goed doet om te sporten. Activiteiten in openlucht werden ook door de overheid aangemoedigd, aangezien je hierbij minder kans loopt om elkaar te besmetten dan in een gesloten ruimte.

Een boost voor fietsenverkoop

De voordelen van fietsen in combinatie met het goede lenteweer hebben duidelijk hun effect op ons. Zo kenden de fietsenwinkels al een enorme boost in hun verkoop sinds ze terug open gingen. Een fietsvakantie is voor veel mensen een mooie optie nu reizen nog niet helemaal terug op het programma staat. Daarnaast keren we stapsgewijs met z’n allen terug naar het werk en kiezen we er meer en meer voor om dit met de fiets te doen. Maar liefst 1 op de 10 Vlamingen verkiest voortaan de fiets boven de auto voor woon-werkverkeer sinds de lockdown is begonnen, zo besluit een onderzoek van VAB.

Nieuwe initiatieven

In verschillende provincies timmeren ze dan ook aan betere infrastructuur hiervoor. Zo wordt er in Brussel gewerkt aan 40 km nieuwe fietspaden. Daarnaast zijn er meer en meer fietssnelwegen; deze maand nog kwam er een belangrijke fietsbrug bij in de provincie Antwerpen als deel van zo'n fietssnelweg. In Kortrijk gaat het bestuur voor meer fietsstraten en -zones, in Gent stippelen ze via spitspunten betere routes naar bedrijventerreinen uit. Zulke initiatieven kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse Overheid. Die moedigt ons via hun project aan om te "Blijven fietsen allemaal", onder andere door gemeenten subsidies tot 50% te geven voor projecten die wandelen en fietsen bevorderen en door het belonen van fietsers. Een van die bekende beloningssytemen is natuurlijk de fietsvergoeding die je kan krijgen wanneer je naar je werk fietst. Aangezien dit een onbelast voordeel is, heb je al snel een mooi extraatje verzameld.

We hebben met z'n allen duidelijk de smaak te pakken voor het fietsen. Laten we dat enthousiasme vooral volhouden!