Gazelle Ebike 24 Min
Terug naar overzicht

Kies ik voor een speedpedelec of een elektrische fiets?

28 February 2022

Een speedpedelec en een elektrische fiets geven je net dat tikkeltje meer ondersteuning als je naar het werk fietst. Maar welke van die twee is de juiste keuze voor jou? Fietshandelaar Wim Deroover van Fietsfabriek Aarschot helpt je op weg.

Afstand naar het werk

“Bij langere afstanden is een speedpedelec sowieso meer aangeraden”, zegt Wim. “Je bent sneller op je locatie en de actieradius is doorgaans ook groter dan die van een elektrische fiets.” Een speedpedelec is, zijn naam zegt het al, snel. Met dit type fiets haal je snelheden van maximaal 45 kilometer per uur. Een elektrische fiets ondersteunt tot 25 kilometer per uur. Afhankelijk van de accu trap je er met een speedpedelec gemiddeld tussen de 70 en 150 kilometer in één laadbeurt door; bij een e-bike ligt dat tussen de 40 en de 120 kilometer.

Prijs-kwaliteit

Voor een speedpedelec tel je al snel tussen de 3.000 en de 8.000 euro neer. Een elektrische fiets is in verhouding dan goedkoper: daar variëren de prijzen tussen de 1.000 en de 4.000 euro. “Je moet daarbij de duurzaamheid ook in je achterhoofd houden”, benadrukt Wim. “Kies voor een kwalitatief merk dat duurzame onderdelen gebruikt, zoals Stromer en Klever. Zo geniet je langer van je fiets.”

Fietsconditie

Ga jij in het weekend regelmatig mountainbiken en heb je dus al een degelijke fietsconditie opgebouwd? Dan raadt Wim eerder een speedpedelec aan: “Sportieve fietsers raken vanzelf al aan de 25 kilometer per uur die een elektrische fiets ondersteunt. Zij halen dus meer uit de ondersteuning van een speedpedelec.”

Administratie

Wie een elektrische fiets gebruikt, wordt volgens de wegcode als een gewone fietser beschouwt. Voor de gebruikers van een speedpedelec gelden andere regels: je moet een rijbewijs hebben, een helm dragen en een nummerplaat aanvragen. Bij dat laatste komt een stukje administratie kijken. Als je je fietst least, regelt de fietshandelaar dat voor jou.