Stad Beringen Zet Personeel Op De Fiets
Terug naar overzicht

Ken Thomassen zal 11.000 kilometer per jaar fietsen met zijn speed pedelec

25 May 2023
5 Minuten

Kortenberg/Oudergem, 17 augustus 2023 – Voor ruim 8 Belgen op 10 (81%) zijn gezelschapsspellen een ideale manier om mensen samen te brengen en elkaar beter te leren kennen. Op de werkvloer zijn wij, Belgen, daar echter minder van overtuigd. Uit een onderzoek van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, blijkt dat slechts 1 Belg op 3 (36%) het fijn zou vinden om tijdens de lunchpauze een gezelschapsspel te spelen met collega’s. De anderen ontspannen liever op een andere manier (54%), vinden het werk niet de geschikte omgeving voor spelletjes (37%) of vullen hun pauze liever in zonder collega’s (21%). “Toch zijn er heel wat voordelen aan samen pauzeren met een gezelschapsspel”, klinkt het bij Bert De Smet, directeur van Asmodee België, “Het helpt om te ontspannen en te deconnecteren om daarna de werkdag met meer energie verder te zetten. En bovendien leer je elkaar op een informele manier kennen.”


Lease a Bike uit Oudergem, een snel groeiende speler in de Belgische fietsleasewereld, nam de proef op de som en verzamelde zich deze middag met een tiental collega’s rond de spelletjestafels: “Het was de ideale manier om samen te zijn en even niet over het werk te praten. Ook wie niet speelde, hield het spelverloop nauwkeurig in de gaten of speelde scheidsrechter, wat ook voor de nodige hilariteit zorgde!”


Ruim een kwart van de Belgen (28%) speelt wel eens een gezelschapsspel met zijn of haar collega’s. Hoe jonger, hoe meer er een spel gespeeld wordt op het werk. Zo haalt meer dan de helft van de min 35-jarigen (52%) wel eens een spel boven tijdens de lunchpauze, tegenover 26% bij de 35 tot 54-jarigen en 10% bij de 55-plussers. Toch zijn veel landgenoten eerder terughoudend: op de vraag met wie ze liever géén gezelschapsspel spelen, worden collega’s (31%) met stip op de eerste plaats gezet, gevolgd door buren (29%) en op de derde plaats schoonouders (16%). Belgen spelen het liefst gezelschapsspelletjes met vrienden (47%), hun kinderen (46%) en partner (45%). ​


‘Een gezelschapsspel helpt om te deconnecteren tijdens de pauze’


1 op 3 Belgen (36%) zou het wél leuk vinden om tijdens de (lunch)pauze een gezelschapsspel te spelen met de collega’s. Voor hen is het dé ideale ontspanning, en helpt het om elkaar beter te leren kennen los van het werk en wordt er vermeden dat ze over het werk (moeten) praten.


“Tijdens het spelen van een gezelschapsspel denk je even aan niets anders, ook niet aan het werk”, zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België. “Het is een ideale manier om de werkdag te breken. Weg stress, welkom ontspanning! Zelfs als je maar een kwartiertje tijd hebt, zorgt een spel meteen voor een lach en een instant portie happiness. Nadien is je hoofd weer helemaal fris en leeg, en ben je klaar om er opnieuw in te vliegen.”

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kan bedrijven alleen maar aanmoedigen om zelf ook een aantal gezelschapsspellen te voorzien voor hun werknemers:


“Nu we meer hybride werken en elkaar minder vaak zien op bureau dan vroeger, is het absoluut een goed idee om als werkgever ontspannende activiteiten te faciliteren, in welke vorm dan ook. Gezelschapsspellen zijn een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Door samen te spelen, creëer je een band met je collega’s. Wie samen plezier maakt, werkt doorgaans ook beter samen, wat alleen maar positieve effecten heeft op de energie, het teamgevoel en de productiviteit.” Lease a Bike uit Oudergem: hoe gezelschapsspelletjes banden versterken op de werkvloer


Bij Lease a Bike draait het niet alleen om werk, maar ook om teambuilding en plezier. Met een creatieve aanpak introduceerde het bedrijf gezelschapsspelletjes als een manier om de teamgeest te versterken. En dat onthult persoonlijkheidskenmerken, zo blijkt. Het competitiebeest, het pietje precies of de geboren leider? Aan de hand van ontspannende spellen leren de werknemers elkaar beter kennen.


De collega’s van Lease a Bike werken vaak van thuis uit, maar zien elkaar standaard op dinsdag en donderdag op kantoor in Oudergem.


“Twee vaste kantoordagen vastleggen, is niet alleen praktisch voor het inplannen van meetings, het stimuleert ook de connectie en teamgeest onder de collega’s. Die teamgeest dragen we hoog in het vaandel bij Lease a Bike”, zegt Jaouad Auragh, General Manager van Lease a Bike.

Sarah Benzerga, marketing en communicatiespecialist bij Lease a Bike, maakt deel uit van het FUN-team. Samen met een 4-tal enthousiaste vrijwilligers engageert ze zich om teamactiviteiten te organiseren.


“Naast spontane activiteiten zoals een lunch of wandeling over de middag, organiseren we minstens één keer per maand een teamactiviteit. We deden al heel uiteenlopende dingen zoals een drink na het werk, een sportief avonturenparcours, een hapje tussen de middag of zelfs in groep deelnemen aan de Viking Run. Gezelschapsspelletjes.”, vertelt Sarah.

Vandaag, tijdens hun middagpauze, verzamelden een tiental werknemers zich rond de spelletjestafels. Ze werden opgesplitst in twee groepen: terwijl de ene groep zich verdiepte in de Jungle Speed wereld, koos de andere groep voor het uitdagende spel Left Right Dilemma, beide spellen van Asmodee. De positieve reacties lijken erop te wijzen dat dit gezelschapsspelletjesinitiatief voor herhaling vatbaar is.


“Het duurde even voor we de collega’s aan het spelen kregen. Ze moesten nog even hun werkknop uitzetten, maar eens we begonnen waren, zat de sfeer er meteen in. Vooral Jungle Speed zorgde voor heel wat dynamiek. We speelden ook met collega’s waar we normaal niet rechtstreeks mee samenwerken. Dat was een aangename, ongedwongen manier om elkaar te leren kennen. Zelf collega’s waar je vaak mee samenwerkt leer je beter kennen aan de hand van gezelschapsspelletjes. Het competitiebeest, het pietje precies of de geboren leider komt meteen naar boven tijdens een potje Jungle Speed.”

Ook bij de collega’s die niet tot het FUN-team behoren, viel het spelmoment absoluut in de smaak.


“Het was de ideale manier om samen te zijn en even niet over het werk te praten. Niet iedereen speelde mee, maar iedereen was wel betrokken. Ook wie niet speelde, hield het spelverloop nauw in de gaten of speelde scheidsrechter, wat ook voor de nodige hilariteit zorgde”, getuigt Jasmien Coolen.

Lease a Bike laat de gezelschapsspellen dus zeker op kantoor liggen en haalt ze de komende maanden zonder twijfel nog vaker uit de kast.


Methodologie

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers - Asmodee tussen 6 en 13 september 2022 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.