Fiscale veranderingen voor bedrijfsfietsen
Terug naar overzicht

Ken Thomassen zal 11.000 kilometer per jaar fietsen met zijn speed pedelec

Mobiliteit
Openbare sector
27 April 2023
1 Minuten

Het woon-werkverkeer van zijn medewerkers duurzamer maken, dat wou Stad Beringen bereiken met de uitwerking van een fietsleaseplan. Met succes, want maar liefst 84 werknemers tekenden er op in. De komende twee jaar verwacht de Stad nog een 50tal fietsleasecontracten af te sluiten voor zijn werknemers via Lease a Bike. Deze ochtend, verzamelden alvast tientallen medewerkers van Stad Beringen met hun stalen ros op het binnenplein van het stadhuis.

“We zijn verheugd dat nu al zo veel medewerkers gebruikmaken van het fietsleaseplan van Lease a Bike. Als lokaal bestuur zijn we hiermee één van de voortrekkers op het gebied van duurzaam woon-werkverkeer. Dit kadert bovendien perfect binnen onze ambitie om Beringen uit te bouwen tot een fietsvriendelijke stad waar je niet alleen als toerist, maar ook als inwoner of werknemer je vlot én veilig kan verplaatsen,” zegt burgemeester Thomas Vints.

Laurettea

Lauretta Peeters uit Meldert is één van de werknemers die al jaren met de fiets naar het werk komt en nu koos voor een nieuw sportief model. De voordelen van fietsen naar het werk waren Lauretta niet onbekend; al jarenlang fietst ze van haar woonplaats in Meldert naar Beringen, waar ze werkt op de dienst openbare netheid van de stad. Tot voor kort deed ze dit met een elektrische fiets, maar die was dringend aan vervanging toe: “Dagelijks ben ik zo’n 25 kilometer onderweg naar het werk, en terug. Mijn elektrische fiets had al zo’n 12 jaar op de teller, en ik merkte dat de batterij het niet zo lang meer uithield. Geld voor een nieuwe fiets, kon ik niet meteen op tafel leggen. Het gaat toch om een serieuze investering.” 

Bekijk ook het filmpje op TV Limburg

Één van de eerste medewerkers die intekende op het fietsleaseplan van Stad Beringen en Lease a Bike, was IT’er Ken Thomassen. “Drie dagen per week ga ik met mijn speed pedelec naar het werk. Ik doe er zo’n 100 kilometer over van mijn woonplaats in Zichen-Zussen-Bolder tot aan Beringen, en terug. Gemiddeld zit ik dan dagelijks 3 uur op de fiets, maar dat vind ik zeker geen probleem! Op de dagen dat ik met mijn wagen naar het werk ga, ben ik ook anderhalf uur onderweg. Nu ben ik toch opnieuw aan het sporten.” Vroeger sportte Ken namelijk vrij intensief. Hij deed zowel aan fitness als crossfit, maar daar kwam een eind aan tijdens corona. “Eigenlijk kan je zeggen dat Stad Beringen mij zo opnieuw aan het sporten kreeg”, glimlacht Ken. “Bovendien zorgt het mooie traject, dat grotendeels loopt via het jaagpad langs het Albertkanaal, ervoor dat ik ‘s avonds meer ontspannen én met een fris hoofd thuis kom.” 

Fietsleasing voor lokale besturen

Bedrijven zetten al langer in op fietsleasing en op het welzijn van hun werknemers. Sinds maart 2021 werd dit ook mogelijk voor lokale besturen. Toen voerde de Vlaamse regering een wetgeving in waardoor werknemers van lokale besturen hun eindejaarstoelage fiscaal voordelig kunnen inruilen voor een fietsleasepakket. Een kolfje naar de hand van Stad Beringen, die al langer inzet op duurzame mobiliteit en het voorbeeld dat haar werknemers hierin kunnen geven. Fietsleasing zit in de lift. Er zijn dan ook tal van voordelen aan fietsen naar het werk. Bij ruim 4 op de 5 Vlamingen (84%) die al ooit naar hun werk fietsten, helpt het hen om hun hoofd leeg te maken na een werkdag. Daarnaast helpt een ‘droomfiets’ via het werk hen om meer te bewegen. 

Bijna 6 op de 10 werknemers (59%) zeggen dat dit hét duwtje in de rug kan zijn is om meer met de fiets naar het werk te gaan. De helft zou ook vaker fietsen in zijn of haar privétijd, zo blijkt uit een onderzoek dat Lease a Bike liet uitvoeren bij 1.000 Vlaamse werknemers. 

"Door hun werknemers een leasefiets aan te bieden, kunnen lokale besturen hen helpen om vaker de auto te laten staan. Fietsen naar het werk levert hen ook een fietsvergoeding op. Bovendien kunnen werknemers zo ook over een duurdere fiets beschikken. De meeste werknemers kiezen voor een elektrische fiets of een speed pedelec, die gemiddeld zo’n 3.600 euro kost, maar waarvan de kostprijs kan oplopen tot 15.000 euro,” zegt Jaouad Auragh, Sales Manager van Lease a Bike.

Doe zoals Beringen, Mechelen, Zemst en vele andere steden en gemeenten.