Gettyimages 1192107982
Terug naar overzicht

Hoe stippel je de beste fietsroute naar je werk uit?

1 August 2020
2 Minuten

Ben jij ook gewonnen om voortaan met de fiets naar het werk te gaan? Niet zo gek, want op de fiets kan je je hoofd helemaal leegmaken na een lange werkdag. Alleen… Misschien weet je niet goed waar te beginnen om de beste fietsroute naar je werk te vinden. Geen nood, hier vind je enkele belangrijke tips!

Veiligheid voor alles

Begin eenvoudig: in je eigen buurt. Hoe goed ken je de straten, welke wegen hebben een apart fietspad? Verken je terrein en ga op zoek naar aangename wegen voor fietsers. Zeker als je niet de gewoonte hebt om naar het werk te fietsen, is het een goed idee om te kiezen voor veiligheid: aparte fietspaden die goed verlicht zijn wanneer het donker wordt. Bekijk ook hoeveel verkeerslichten en drukke kruispunten je onderweg tegenkomt.

Beslis voor jezelf wat je belangrijk vindt: wil je een route die je makkelijk kan onthouden, of ga je voor de snelste route? Ben je niet bang om te klimmen en te dalen, of wil je liever een vlakke weg? Denk even goed na over wat voor jou een aangename en haalbare fietstocht is en stem je route daarop af. Een goede site om je hierbij te helpen is Bike to Work: je kan kiezen voor een pendelweg, een veilige route of de snelste weg en zo je route afstemmen op jouw wensen.

Combineer je opties

Wil je graag de fiets nemen, maar vind je de hele weg te lang of moeilijk, overweeg dan om de auto of openbaar vervoer te combineren met de fiets. Vaak kan je je auto buiten de stad parkeren en de rest van je traject op twee wielen verderzetten. Je kan ook kiezen voor een plooifiets die je op de trein neemt.

Heb je een route in gedachten, test die dan minstens één keer uit zonder tijdsdruk. Zo kan je zien of het een haalbare route is en hoelang je erover fietst. Bovendien leer je zo het gebied beter kennen en kan je ook alternatieve routes bekijken.

Op zoek naar meer hulp?

Er zijn veel applicaties en websites die je kunnen helpen bij het vinden van de beste fietsroute.

Naast Bike to Work werkt natuurlijk ook het bekende Google Maps om een goede weg uit te stippelen. Je kan ook zoeken naar knooppunten en fietssnelwegen. Daarnaast bieden veel provincies en gemeenten informatie over fietspaden en -routes: Limburg, Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge bijvoorbeeld. Een beetje googlen levert je nog veel meer websites en apps op die je kunnen helpen – de keuze is aan jou!