Wout Van Aert 10
Back to overview

Lease a Bike enters partnership with Team Jumbo-Visma

Team Visma - Lease a Bike
21 December 2022
2 Minutes

Wat een jaar! Bij Lease a Bike zagen we het aantal leasefietsen met maar liefst 126 procent stijgen. Naast andere extra’s bovenop het loonpakket zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, laptop of telefoon, bieden werkgevers hun werknemers dus steeds vaker een bedrijfsfiets aan. Voor de werknemer komt dat mooi uit: een fiets leasen is zo’n 40 procent voordeliger dan hem te kopen. Die dure fiets waar jij van droomt, komt zo plots een stuk dichterbij. Een leasefiets hoef je trouwens niet alleen voor woon-werkverkeer te gebruiken, ook in je vrije tijd kun je van je fiets genieten.

Bruto-inkomsten inruilen voor leasefiets

Hoe werkt dat juist, leasing? Kort gezegd kan een werknemer alle soorten bruto-inkomsten inruilen voor een leasefiets. De meeste werknemers kiezen ervoor om de leasekosten met het bruto maandloon te betalen of met de dertiende maand, maar het kan ook met een bonus. Met je HR-afdeling kan je aftoetsen wat jouw mogelijkheden zijn.

Een contract loopt altijd 36 maanden. In die periode is de fiets eigendom van de leasemaatschappij en ben jij de hoofdgebruiker van de fiets. Op het einde van de leasetermijn krijg je de optie om je fiets voor 15 procent van de originele aankoopprijs over te nemen en dan is de fiets uiteraard helemaal van jou.

Bye buy, hello lease

Als je ervoor kiest om je fiets te leasen in plaats van hem aan te kopen, bespaar je zo’n 40 procent. We weten het, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Omdat je de leasekosten met je bruto-inkomsten betaalt, heb je een fiscaal voordeel. Je RSZ-bijdrage ligt ook lager omdat je brutoloon lager ligt. Jouw werkgever herinvesteert het verschil in RSZ-bijdrage terug in jouw fiets.

Bij een leasefiets zit daarnaast standaard een onderhouds- en verzekeringspakket mee in de prijs. Dat zijn kosten die je bij een aankoop achteraf nog voor jouw rekening moet nemen. Alle Lease a Bike-fietsen zijn all-risk verzekerd en afhankelijk van je pakket krijg je een jaarlijks budget om onderhoud en herstellingen mee te laten uitvoeren:

Wil je graag een simulatie zien van jouw leasekosten en wat je bespaart met een leasefiets? Dat kan met onze calculator. Als je op “Toon het calculatoroverzicht” klikt, zie je de volledige berekening en een vergelijking met een privé-aankoop. 

Vrije tijd

Hoewel je de fiets via je werkgever least, hoef je de fiets niet uitsluitend voor woon-werkverkeer te gebruiken. De Belgische wetgeving schrijft voor dat je dat ‘regelmatig’ moet doen, maar een weekendje gaan mountainbiken met je leasefiets kan ook. Onze cijfers bewijzen trouwens ook dat veel werknemers dat doen: een kwart (27,9 procent) van onze leasefietsen zijn sportfietsen.

Je bent helemaal vrij in de keuze van type en merk van fiets. Dit is de top 8 meest geleasede fietsen bij Lease a Bike:

  1. Elektrische fietsen (43,2 procent)
  2. Koersfietsen (13,8 procent)
  3. Speedpedelecs (11 procent)
  4. Stadsfietsen (8 procent)
  5. Elektrische mountainbikes (5,5 procent)
  6. Mountainbikes (4,8 procent)
  7. Elektrische bakfietsen (4,3 procent)
  8. Gravelbikes (3,8 procent)